Proeven

  • Wat: Naast het (leren) proeven van bieren staat gezelligheid voorop.
  • Waar: Lemmy’s, Morsstraat 24, ongeveer halverwege de Blauwpoortsbrug en de Morspoort, 10 minuutje van het station. Soms wijken we wel eens naar elders uit.
  • Wanneer: Iedere eerste* dinsdag van de maand om 19.30 uur beginnen we. Tegen 21.30 is de bedoeling dat we klaar zijn, dat lukt echter lang niet altijd en dus doen we er gewoon wat langer over (* uitzonderingen zijn mogelijk).
  • Wie: Meestal zijn er 10 tot 15 proevers aanwezig.
  • Ervaring: De ervaring van de proevers loopt sterk uiteen, onze ervaring is echter dat beginnende proevers evenveel bijdragen als ervaren proevers.
  • Hoeveel: Er worden meestal 6 bieren geproefd, van ieder bier krijgt men ongeveer 100 ml, aan het eind van de avond heeft men dus ongeveer het volume van 2 bierflesjes gedronken.
  • Kosten: 8 Euro per persoon per avond.
  • Begeleiding: Er zijn meer dan voldoende ervaren proevers aanwezig om beginnende proevers te begeleiden.
  • Hoe: We proeven de bieren min of meer individueel, met behulp van een bierproefformulier. Dit formulier helpt om alle aspecten van het bier te onderzoeken, daarnaast vormt het een goede ondersteuning bij het bespreken van de bieren. Natuurlijk krijgt men, indien gewenst, alle ondersteuning bij het leren werken met dit formulier (het is echter vrij simpel). Tijdens het invullen van het formulier proberen we even stil te zijn, zodat we elkaar niet beïnvloeden. Wanneer iedereen zijn formulier ingevuld heeft bespreken we het bier in de groep, we kijken wat iedereen waargenomen heeft en proberen te achterhalen waar dat vandaan komt. De bieren worden altijd “blind” geproefd, alleen de bierproefleider – die de glazen vult – weet welk bier geproefd wordt. Dit voorkomt een bevooroordeelde proefuitslag. Het levert regelmatig zeer verrassende resultaten op als een onbekend of onbemind bier als “goed” uit de bus komt of juist andersom. Meestal wordt na afloop van de proeverij door een deel van de club nog even “afgeduveld”.
  • Voorwaarden: Een keertje meeproeven kan altijd (na aanmelding), als je wilt blijven proeven moet je PINT-lid worden of zijn.
  • Aanmelden: bij Erna Bakker, e.bakker1@hetnet.nl
Foto door Jos

Toen we nog bij The Duke proefden

Proefjargon
Tijdens een aantal legendarische (hilarische?) proefavonden hebben we een eigen proefjargon bedacht. Later zijn aan die lijst nog een paar termen toegevoegd, andere zijn in onbruik geraakt. Enkele van de blijvertjes:

  • ADHD-bier: Het bier spuit na opening uit de fles
  • André Rieu bier: Je moet blijven walsen om geur los te krijgen
  • Bijbels bier: Heer, laat deze beker aan mij voorbijgaan
  • Brintabier: Daar lusten we wel pap van
  • Bruistablet: Heel veel koolzuur
  • Cracker-proof: Na een hele cracker is de smaak nog niet weg
  • Drinkontbijt: Bier met veel vaste bestanddelen
  • Frank Goovers-bier: Robijnrood
  • Michael Jackson-bier: Vreemde neus
  • Mieke Telkamp-bier: Vér over de datum
  • Montignac-bier: Light bier
  • Regilio Tuur-bier: Alsof je een klap in je gezicht krijgt
  • Rivella-bier: Beetje vreemd, maar wel lekker
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: