Geschiedenis

In 1996 werd er in PINT-nieuws aangekondigd dat de regio Zuid Holland in enkele plaatsen nieuwe proefavonden wilde opzetten. Ook tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) van PINT in 1997 werd deze oproep gedaan. Joost Boex was hier aanwezig en gaf te kennen dat hij dit wel wilde doen, maar niet alleen. Joost werd in contact gebracht met Leo Boeren, de voorzitter van Pint Regio Zuid-Holland (PRZH), samen brainstormden ze over eventuele compagnons en een locatie. Joost had een goede vriend en collega die wel geïnteresseerd was om mee te doen: Fred van Immerseel. Fred wilde graag meedoen, maar liefst meer op de achtergrond. Via Fred werd Jan Menken aangemeld om samen met Joost de verantwoordelijkheid te dragen.

De heren spraken met z’n drieën af op het Winterbierfestival 1998 dat toen nog in Delft gehouden werd. Het klikte meteen en genietend van de winterbieren werden er al snel spijkers met koppen geslagen. Hiermee was de organisatie een feit, nu moest er een locatie gevonden worden. Jan en Joost struinden veel cafés in de stad af en kwamen uiteindelijk bij Lemmy’s biercafé in de Morsstraat terecht. De eigenaren Lambert en Mark waren echte bierliefhebbers en stonden erg positief tegenover het idee en stelden hun café graag ter beschikking. Op maandagavond was het altijd rustig, dus dan kon de club goed terecht. Speciaal voor de bierproefclub gingen ze om half acht open, dat was wel nodig ook want men redde het nooit in de twee uur die ervoor stond. Omdat het zo gezellig was ging men regelmatig tot 11 uur door (gelukkig is dat één van die dingen die nooit veranderd is).

Jan en Joost stonden garant voor een goede begeleiding van de beginnende proevers. Jan heeft een uitgebreide bierproefcursus bij Heineken gedaan waar hij wekelijks op hoog niveau naar brouwfoutjes en biervariaties speurt.

Joost komt uit een wijnhandelaars gezin, zijn vader is professioneel wijnproever. Hij heeft dus van kinds af aan thuis geleerd om te proeven. Het bierproeven heeft hij geleerd in de bierproefavonden van Theo Flissebaalje (de grondlegger van de PINT bierproefclubs). Als PINT-nieuws redacteur deed hij veel biercontacten op waardoor hij gemakkelijker aan heel interessante bieren kon komen en veel achtergrondinformatie opdeed. Gelukkig is er in Leiden een heel goede Bierwinkel: “de Man van Drank”. Hier waren vaak interressante bieren to koop; ook is regelmatig door de bierclub zijn voorraad Westvleteren op peil gebracht.

Op 7 september 1998 gingen we dan eindelijk van start, er kwamen die avond een stuk of 8 proevers waarvan er verschillende al jaren wachten op een Leidse bierproefclub. Binnen het jaar zaten we op de 15 leden wat de sfeer behoorlijk ten goede kwam. Bij Lemmy’s ontstond er echter langzaamaan een probleem; Lambert en Mark waren zeer enthousiast, maar zij waren er niet op maandagavond. De barkeeper die er dan stond was aanzienlijk minder enthousiast en begon de bierproefavonden steeds meer te saboteren. Uiteraard hebben we geprobeerd om dit recht te trekken, maar uiteindelijk werd de situatie voor PBPCL onhoudbaar en gingen we op zoek naar een nieuwe locatie. Mark Dignum (één van onze trouwe proevers) bood aan dat de PBPCL voortaan wel bij hem thuis kon plaatsvinden. Dat was een leuk idee waar we graag gebruik van maakten en gedurende enkele jaren hebben we met veel plezier bij Mark thuis op de Boerhavenlaan geproefd. In die tijd ontstond de traditie dat een groeiend groepje proevers ’s avonds laat nog ging afzakken bij Jazz café The Duke. Ze noemden dit “afduvelen”. Hiermee werd de basis gelegd voor een goede relatie met de eigenaar van The Duke. Vooral Richard van der Haas had regelmatig contact met hem. Toen Mark van Leiden naar Wageningen verhuisde kon Richard dan ook vertellen dat de eigenaar van The Duke aangeboden had dat we voortaan in het achterzaaltje van The Duke konden proeven. Dit bleek een perfecte stek, een eigen zaaltje met bar, koeling en airco in het centrum van Leiden. Op loopafstand van het station.

proevenduke3.jpg

Ondertussen is ook Joost verhuisd van Leiden naar Heerhugowaard en heeft hij het bierproefleiderschap overgedragen aan Jos Pureveen. Deze maakt er met zijn vlotte babbel altijd een leuke avond van. Maar echt nodig is dat niet want veel proevers hebben een flinke eigen bijdrage.

Joost Boex, 2004

We hebben enige jaren naar genoegen mogen proeven bij The Duke. Eind 2006 bleek dat er financiële problemen waren, die uiteindelijk resulteerden in sluiting (en overname), reden voor ons om uit te zien naar een nieuwe proefruimte. We hebben enkele leuke avonden gehad in een zaaltje van de Pelibar, maar ook dat was voor ons niet echt een ideale lokatie. Inmiddels hebben we alweer vele proefavonden achter de rug bij ’t Keizertje. Verder heeft Jos het proefleiderschap neergelegd vanwege verhuizing uit Leiden, hij blijft echter wel lid. Erna Bakker neemt de coördinatie op zich, Corné beheert de kas en ondergetekende houdt deze webstek bij.

Update:

Sinds enige tijd beschikt biercafé Lemmy’s over een proeflokaaltje op de eerste verdieping. Daarmee is de proefavond weer terug op zijn beginpunt. De ruimt is niet heel groot, daarom is het noodzakelijk dat je je aanmeldt voor een proefavond (via de mail bij Erna). Corné heeft zich teruggetrokken als “penningmeester”, het beheer van de kas heb ik erbij genomen.

Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: