Proefavond november 2012

Een proefavond gewijd aan bockbier, met zeven bieren en zestien proevers (15 bij het 1e bier). Bier 1 was vrij licht bruin en wazig tot troebel, moutig, kruidig en bitter, met wat (rood) fruit. Ankerbok van het vat werd beoordeeld met 8×6, 6×7 en 1×8, gemiddeld 6,5. Deze in Mechelen gebrouwen bock is bovengistend en heeft 6,5 vol% alcohol.
Het tweede bier was robijnrood en wazig, had een volle tamelijk fruitige geur, in de smaak rood fruit(-siroop), chocolade, stroop, beetje visceus. De Hazelnootbock van Emelisse (6,5 %) kreeg de volgende cijfers: 4×5, 6×6, 3×7, 3×8, gemiddeld 6,3. Bier 3 oogde als bier 2, moutige en iets gebrande geur, ditto in de smaak met rood fruit, zoetheid en ietsje chocola plus wat laat opkomend bitter, bitterige nasmaak. Dit was de Amandelbock van De Prael (7,7 vol%), cijfers: 2×5, 10×6, 3×7, 1×8, gem. 6,2.
Bieren 4 en 5 werden in vergelijking geproefd, beide zijn robijnrood en een beetje wazig. Bier 4 ruikt lichtjes naar schimmel, 5 heeft ook iets mufs. Bier 4 heeft mout, rood fruitnis bitter en ook zuur/wrang, 5 heeft ook mout en rood fruit, veel metaal en ook weer een zuurtje, bittere nasmaak. Beoordelingen: 2×4, 7×5 en 7×6(gem. 5,3) voor bier 4 en 1×4, 7×5, 4×6, 3×7 en 1×8 (gem. 5,8) voor bier 5. Dit betrof tweemaal de Kastanjebock van Jopen, vier was van de fles, vijf van de tap, alc. % is 6,8.

Bier 6 was bruinrood met een waasje, wat zoetige fruitige geur met een vleug chocola, zoete smaak met stroop, caramel, rood fruit en iets kruidigs. Beoordeling 7×6, 7×7 en 2×8, gemiddeld 6,7. Dit was Broertje Bok van brouwerij De Heerlijkheid, alc. 6,5 vol%. Bier 7 tenslotte was helder robijnroodbruin (!), kruidig en fruitig in de geur, in de smaak mout, mruiden, stroop, rood fruit en metaal. Gouverneur Dubbelbock (7,5 %) van brouwerij Lindeboom kreeg van ons 7×6 en 9×7, gemiddeld 6,6.
Hierna werd nog even druk gehandeld in kaas, Jos had niet alleen wat kaasblokjes voor bij de bieren meegebracht, maar ook diverse stukken Goudse en Leidse voor de diverse liefhebbers. Weer eens wat anders dan hoogalcoholisch bier uit een kofferbak.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: