Proefavond juli 2012

Een zeer goed bezochte avond, maar liefst 17 proevers. Arjan had bieren meegenomen, zes plus een toegift. Omdat het zestal van 1 brouwerij komt krijgen we de naam van de brouwerij pas daarna te horen.

Bier 1 was lichtblond van kleur en helder, tamelijk flauw van geur. Wat grassig-hoppige smaak, met fruit (appel) en een moutzoetje. Een fris doordrinkbier dat zacht uitdroogt. Waardering 1×5, 8×6, 8×7, gemiddeld 6,4. De brouwer noemt dit bier ¨Märzen¨. Bier 2 was (donker)geel en helder, in de wederom niet heel uitgesproken geur treffen we mout en hop aan. De smaak is wat moutzoetig, redelijk veel hop, ietsje gebrand, vleugje drop, vleugje fruit (weer appel). Nasmaak iets zoet met een bittertje, droog mondgevoel. Waardering 3×5,5×6, 8×7, 1×8, gem. 6,4. Dit heet ¨pils¨. Bier 3 was helder en geel, in de geur fruit, mout plus metaal. Smaak hopbitter, geel fruit en metaal, droog mondgevoel, nogal hard bittere nasmaak. Beoordeling 1×4, 7×5, 7×6, 2×7, gem. 5,6. Dit is ¨Spezial¨.

Bier 4 was wazig geel, in de geur gist, citrusfruit en iets ranzigs. De smaak is zacht fruitig (geel fruit) met een bittertje dat in de nasmaak wat hard wordt. Droog mondgevoel, stroef op de tong. Beoordeling 4×5, 7×6, 4×7, 2×8, gemiddeld 6,2. De brouwer noemt dit ¨Kübelbier¨. Bier 5 was amberkleurig en helder. In de geur mout en een vleugje gebrand/koffie/Buisman, smaak moutig-zoet, caramel, later ook een zuurtje. Mond droogt uit, wat wrange nasmaak. Beoordeling 2×5, 7×6, 7×7, 1×8, gem. 6,4. Dit is ¨granietbier¨. Bier 6 tenslotte is heldergeel, volle geur van rijp fruit en bloemen, smaakt zoet, fruitig/esterig, alcoholisch, iets peperigs?. De mond droogt zachtjes uit, de nasmaak is wrang/bitterig. Beoordeling 1×4,8×7 en 8×8, gemiddeld 6,4. Dit is het honingbier van de Oostenrijke brouwerij Hofstetten. Bier 1 is dus een Oostenrijkse Märzen, in Duitsland noemen ze dit een Helles! De Spezial (bier 3) is dan juist weer te vergelijken met een Duitse Märzen.

Wie een beetje op de hoogte was van de ontwikkelingen, kon dan al raden wat de toegift ging worden. De brouwer van Hofsttten brouwt namelijk ook in de brouwerij van het trappistenklooster Stift EngelszellDe toegift was dus het nieuwe trappistenbier (nog niet officieel) Gregorius, een tripelbok van ruim 9,5 vol%.  We hebben het bier geen cijfer gegeven, maar voor iedereen was dit een indrukwekkende afsluiter van de avond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: