Proefavond juli 2011

Najaar 1998 is de Leidse BierProefClub van start gegaan bij biercafé Lemmy’s in de Leidse Morsstraat. Onlangs is daar een apart zaaltje voor proeverijen ter beschikking gekomen op de eerste verdieping, reden om er eens te gaan kijken en proeven. Proefleidster Erna zette ons zes bieren voor, drie uit het assortiment van Lemmy’s, en drie bieren die Miro had meegebracht. Welke bieren het waren hoorden we steeds pas na afloop van de serie.

Bier 1 was blond en helder. In de geur bloemige hop, citrusfruit, in de smaak aangevuld met kruidigheid en wat bitter. Nasmaak zacht bitter, de mond droogt wat uit, zeer doordrinkbaar. Bier 2 was roodbruin, helder, frisse geur, moutig lichtzoete smaak, beetje gebrand, met drop, pruimen en nogal wat metaal. Bier 3 was weer goudblond en helder, niet zoveel geur (hop, citrus), veel meer smaak: hop, citrus, alcohol, wat zoet (vanille?) en een bittertje. Mondgevoel uitdrogend, stroef.
Dit waren drie Steenbrugge bieren van het vat, blond, dubbel en tripel. Blond (6,3 %) kreeg 4×6, 6×7, 5×8, gemiddeld 7,0; dubbel (eveneens 6,3 %) 6×5, 7×6, 1×7 en 1×8, gemiddeld5,8; tripel (8,5 %) 1×5, 6×6, 6×7, 2×8, gemiddeld 6,6. De Steenbrugge bieren worden gebrouwen door Palm. De vatversie heeft steeds iets minder alcohol dan de versie op fles.

De tweede serie begon met een bijna oranje wazig bier met niet heel sterke geur: zoet, citrus, bloemig, pleister (!), bouillon. In de smaak veel geel fruit (abrikoos/perzik, sinaasappel, mandarijn, grapefruit) en een bittertje. Bier 5 was amber tot bruin, wazig tot troebel. In de geur wat fruit en hop, ietwat muf/gronderig. In de smaak eerst fruit, later ook hop en een chemische component die aan ontsmettingsmiddel deed denken. Bier 4 was de Kloeke Blonde (6 %) van de Struise Brouwers, beoordeling 1×4, 9×5, 4×6 en 1×7, gemiddeld 5,3; bier 5 was hun Struisse Rosse (ook 6 %) en die kreeg 2×4, 5×5 en 8×6, gemiddeld 6,1.
Bier 6 tenslotte was pikzwart en ondoorzichtig met in sommige glazen snel bezinkende vaste bestanddeeltjes. Sterke geur van onder andere mokka, port, laurier, chocola en alcohol, in de smaak ongeveer hetzelfde met wat gerookts. Zeer lange bittere nasmaak met iets teerachtigs. Dit was Black Albert van de Struise, ontzettend vol van smaak en liefst 13 vol% zwaar. Beoordeling 1×3, 2×6, 3×7, 5×8 en 1×9, gemiddeld 7,5.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: