Proefavond juni 2010

Arjan had een zestal stevige bieren meegebracht voor het tiental dat naar een zeer rustig café ’t Keizertje was gekomen. Over het algemeen waren we het tamelijk eens over de geproefde bieren, waarvan er meerdere iets met Pasen van doen hadden.
1. Wazig goudblond, bescheiden geur van gist, fruit (abrikoos/perzik) en hop. In de smaak dezelfde drie, met bitter en zoet. Redelijk doordrinkbaar, 1×6 en 9×7 (6,9). Het blijkt Paasij te zijn, het eerste bier van ’t IJ in tijden waar we niks op aan te merken hebben, 7% alcohol.
2. Wazig blond, geurt fruitig (citrus) en hoppig. Smaak is eerst even schrikken, er zit een vrij hard, wat chemisch aandoend bittertje in, plus iets metaligs en scherps, verder fruit en graan. Nahangend bitter. Oordeel: 4×5, 3×6, 3×7 (5,9). Dit is Jan de Lichte, een zwaar (7,5 %) tarwebier van De Glazen Toren.
3. Een amberkleurig vrijwel helder bier met een volle geur: snoepjesachtig, honing/stroop, kruidig (anijs). De smaak is zoet en bitter, met veel kruidigheid (anijs, peperig – koriander?). Niet zo doordrinkbaar. Beoordeling 4×5 en 6×6, gemiddeld 5,6. Het is St. Feuillien Forårsbryg, de Deense versie van de Cuvée de Paques, 7,5 vol%.
4. Goudblond met een waasje, bescheiden geur maar een erg volle smaak: veel esters (fruit/snoep), alcohol en kruidig (peperig – weer koriander?), beoordeling 4×6, 5×7, 1×8, gemiddeld 6,7. Dit is Boskeun (10 %) van de Dolle Brouwers.
5. Roodbruin, iets wazig. Geur van rood fruit, mogelijk iets port-achtigs, wat mout. Smaakt zoet, mout, caramel, stroop, rozijnen, alcohol. Heftig bier dat in de smaak valt: 1×6, 2×7, 7×8, gemiddeld 7,6. Het is Gouden Carolus Easter van dit jaar, van brouwerij Het Anker, 10,5 %. Dit bier moet eigenlijk nog een tijdje rijpen.
6. Zeer donkerbruin bier, dat diep roodbruin is met een lampje erachter. Geur van gebrande mout, in de zeer volle smaak bespeuren we wederom gebrande mout, chocola (met een hoog cacao-gehalte), mokka, donkerrood fruit, en enige bitterheid. Lange nasmaak. Dit biertype wordt ook nu weer gespreid beoordeeld: 1×5, 1×6, 3×7, 4×8, 1×9, gemiddeld 7,3. Het is de Extra Export Stout van de Dolle Brouwers, 9% sterk.

Jan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: