Proefavond november 2009

14 Personen waren aanwezig bij deze proeverij in ’t Keizertje, waarbij maar liefst 8 bieren op tafel kwamen, de laatste twee als -overigens heel bizondere- toegift. De zes “officiële” proefbieren kwamen van Alexander.
Bier 1 was een bizonder geval. Het zat in witte kruiken met beugelsluiting zonder enig etiket; op een fles nog een enigzins leesbare datum, die in ieder geval ruim was overschreden (2004 !). Het was een donkergeel troebel bier met brokjes (“drinkontbijt”), dat echter nog redelijk te drinken was, smaakte niet heel erg verouderd. Volgens Al. zou het een sterkere versie van een witbier zijn, gebrouwen voor café De Heks(enketel) in Deventer, vermoedelijk door de Texelse. Ons oordeel was 2×4, 2×5, 8×6, 1×7, 1×8, gemiddeld 5,8.
Bier 2 was waarschijnlijk nog niet over datum, maar bepaald ongenietbaar. Het Veluws Heidebier (gebrouwen bij Maasland, alc% 6,2) rook muffig en was verzuurd. Oordeel: 3×2, 1×3, 6×4, 1×5, gemiddeld 3,8.
Bier 3 kwam uit Unterfranken, Duitsland. Fest Bock van Streck-Bräu (Ostheim v.d. Rhön) was amberkleurig, moutig, wat fruitig/snoepachtig, 7,2 %. De beoordeling was zeer regelmatig: 2×4, 3×5, 4×6, 3×7, 2×8, dus precies 6.
Bier 4 was een goed doordrinkbaar bier met vooral een citruskarakter. Het betrof Lesage, een bij de Proefbrouwerij gebrouwen bier van de gelijknamige bierhandelaar. Onze waardering: 7×6, 6×7 en 1×8, gemiddeld 6,6.
Bier 5 was Goesting, het bier dat de Deltabrouwers elk jaar uitbrengen bij gelegenheid van hun Deltabierfestival (7,5 %). Het wordt gebrouwen bij Boelens, Belsele (Waasland). De editie 2009 viel goed in de smaak: 3×6, 8×7, 3×8, dus precies 7.
Bier 6 tenslotte was van brouwerij Geilings, Ossendrecht (Noord-Brabant). Het is volgens de website gebrouwen bij De Graal, Brakel, België (9 %). Het Brabants Bruin werd beoordeeld met 5×6, 8×7 en 1×8, gemiddeld 6,7.

Toen kwamen er nog twee toegiften. Alexander had ook nog Oude Kriek van Oud Beersel meegebracht, van voor de sluiting van deze brouwerij/geuzestekerij (inmiddels herstart als stekerij). De flessen kwamen uit de partij die na de sluiting door Boon is gebotteld en bij 3 Fonteinen verkocht. Geen cijferbeoordeling, maar het bier viel goed in de smaak.
Vervolgens had ook Arjan nog een bier meegebracht dat zeer goed in de smaak viel: het nog maar net uitgebrachte Rodenbach Vintage 2007.

Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: