Proefavond februari 2009

Deze dinsdagavond was geheel gewijd aan bieren van brouwerij De Molen, Bodegraven. Hans K had er vijf meegebracht, allemaal tamelijk tot zeer intens van smaak, en in drie gevallen ook hoog in de alcohol.

We begonnen met Donder en bliksem (de versie voor de nederlandse markt), een amberkleurig, hoppig/fruitig (grapefruit) bier van 5,9 % alcohol. De gemiddelde waardering van de dertien aanwezigen was 6,3.
Tweede bier was Amerikaans, drooggehopt met Amarillo. Hoewel ook hier de termen hop en grapefruit vielen, en het bier een zelfde kleur had, was dit toch weer totaal anders. Alcoholgehalte 4,5 %, waardering 7,0.
Bier drie was een brouwsel van Bloed, Zweet en Tranen waarbij een foutje was gemaakt. In plaats van Rauchmalz en Whiskymout, had bij de storting het rookmoutaandeel geheel bestaan uit Rauchmalz. Dit was vooral in de smaak goed bespeurbaar (Franken lasst grüssen). Dit bier kwam al op 8,2 % alcohol, waardering 5,2.
Het vierde bier was Hel en Verdoemenis, een Imperial Russian Stout van liefst 10,2 %, vroeger bekend als Tsarina Esra. Moutig, gebrand, rood fruit, wat chocola waren enkele van de termen. Gemiddelde waardering 6,9.
De finale was zeer heftig: Bommen en Granaten, vergist met champagnegist tot maar liefst 15 %. Zoet, alcoholisch, beetje portachtig, stroop, rood fruit. Waardering 5,6.

Opgemerkt moet worden dat bij het merendeel van de bieren de beoordeling nogal sterk uiteenliep. Daarom deze keer alle oordelen:
Bier 1: 3×5, 3×6, 7×7;
bier 2: 1×4, 7×7, 3×8;
bier 3: 4×3, 1×4, 1×5, 3×6, 3×7, 1×8;
bier 4: 5×6, 6×7, 1×8, 1×9;
bier 5: 2×3, 1×4, 2×5, 4×6, 3×7, 1×8.
Zoveel hoofden, zoveel smaken.
En over smaak gesproken: Frank had een appeltaart meegebracht, bereid met twee soorten bier, welke zeer goed in de smaak viel. Het lijkt erop dat we in de nabije toekomst onze naam moeten veranderen, want het blijft niet bij bier alleen.

Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: