Proefavond november 2008

We moesten lang wachten tot we een biertje te proeven kregen. De reden was dat we begonnen met een smaken-demonstratie door Hans vdM (“Smaaktraining in vogelvlucht – try-out”). Eerst de 4 basissmaken zoet, zout, zuur en bitter, in water. Vervolgens twee van de vier maar dan 10 keer sterker verdund, wat het al heel moeilijk maakte. Derde deel was het ruiken en proeven van vier moutoplossingen (het proeven ging met een pipetje): pale ale mout (vooral granig), crystal mout (vooral caramel), zwarte mout (koffie-achtig) en geroosterde mout. Onderdeel vier werdt gevormd door twee hoptheeën, een aromahop (Cascade) en een bitterhop (Hallertau magnum) voor de geur- en bitterheidverschillen.

En toen gingen we (eindelijk) bieren proeven.
1. Girardin geuze gefilterd (wit etiket), hoofdsmaak zachtzuur (citrus). Alcohol 5 vol%, waardering maar liefst 7,8 (veel geuzeliefhebbers aanwezig?).
2. La Chouffe, hoofdsmaak (hop-)bitterig. Alcohol 8 vol%, waardering 7,2.
3. Dorothy Goodbody’s Wholesome Stout, Wye Valley Brewery, UK. De sterke smaak van gebrande mout viel niet bij iedereen in de smaak: 6,2. Het alcoholpercantage was 4,6.

Als toegift een bier en spijs combinatie: Vlasbier (Brouwerij van Eecke, 6,5 %), met vlaskaas. Het algemene oordeel van de 13 aanwezigen was positief, en waarschijnlijk kan de kaas nog wel een sterker bier aan. In ieder geval dank aan mijn kaasboer, die me het bier kado had gedaan.

Jan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: